Deseta muza, στρατηγία

Vizija budućnosti kulture u BiH.
Post Reply
User avatar
nellington
Posts: 130
Joined: Sun Apr 02, 2017 8:22 pm
Location: West side of Craggy Island

Deseta muza, στρατηγία

Post by nellington » Wed Mar 14, 2018 2:16 pm

Kulturni radnici, kao i sav drugi posten svijet bi bili prenerazeni planom laika koji bi da im propisu strategiju. Zar da mi njima odredjujemo sta da slikaju, pisu, govore? Da im mi stvaramo novi umjetnicki pravac? Apsurdno!

Medjutim, moguce je napisati manifest novog umjetnickog pokreta koji bi bio dovoljno otvoren za sve, a pri tom dao ideje, vjetar u ledja i osjecaj svrhe kulturnoj sceni u Bosni i Hercegovini. Dvadeseti vijek je vidio nekoliko radikalnih umjetnickih pokreta koji su svojim manifestima sokirali drustvo i koji su bili sveobuhvatni: govorili o buducnosti svake umjetnicke kategorije, buducnosti muzeja, galerija i drugih institucija kulture, vezali kulturu i tehnologiju (npr. italijanski futurizam, grozan pravac sa odlicno napisanim manifestima).

Ovaj put, drustvo moze napisati manifest kojim ce sokirati kulturu: otvoriti nove puteve i projekcije za otvorenu umjetnost, crpeci ideje iz moderne tehnologije, savremene ekonomije, otvorene kulture i buducnosti koja ce tek doci, pri tom prepoznavsi osobenosti naseg podneblja. Necemo nametati teme, ali cemo dati ideje. Necemo odredjivati modele poslovanja, ali cemo predlagati one dosad nevidjene. Strateske muze, eto sta cemo biti.

User avatar
Dozer
Posts: 243
Joined: Sun Mar 04, 2018 5:52 pm
Location: The State of Idiotic ENR Matrix

Re: [MOVED from Manifest]

Post by Dozer » Wed Mar 14, 2018 2:25 pm

Sta i kako uraditi da se BH kulturi vrati zasluzena paznja i kvalitet?
Svjedoci smo da postojeci establisment ne mari za kulturu na bilo koji nacin, a najbolji dokaz ovoga je Zemaljski muzej. Svi znamo sta se s tim desavalo, a desava se i danas jer vlasti nisu uradile nista sto bi uspostavilo neko dugorocno odrzivo stanje. O unapredjenjima da ne pricamo... Taj muzej trenutno funkcionise zahvaljujuci prvenstveno donacijama nekih od preostalih donatora ovdje, ali to je daleko od dovoljnog.

Naravno, Zemaljski muzej je samo kap u moru nebuloza vezanih za kulturu u svakom smislu, a sve sto se desava na toj sceni moze se zahvaliti iskljucivo ljudima koji su direktno u tome i koji od toga zive.

Nisam ekspert za kulturu, pa se ne bih previse u to ni petljao, ali nadam se da ovdje postoje oni koji su potkovaniji, kao i da ce se pojaviti novi, pa da se malo razrade mozda neke ideje o tome sta i kako s tom sferom drustva.

Mozda da se ovdje formiraju neke ideje o namjerama, pa da se onda u to pokusaju ukljuciti ljudi iz tog sketora, i da se onda kreira neki manifest i strategija.
Rat je vrijeme kada budale progovore, pametni zašute, a fukara se obogati.
Želimo li takve i u miru...?

User avatar
Username
Posts: 38
Joined: Tue Mar 13, 2018 3:42 pm

Re: [MOVED from Manifest]

Post by Username » Wed Mar 14, 2018 9:39 pm

Predlažem da se obavi razgovor sa @piu piu sa klix-a, i ukoliko bi pristala da nam se pridruži, bilo bi to vrlo korisno pojačanje ekipe, naročito za ovaj segment kulture. Osim toga, ona bi osim svog ličnog doprinosa mogla da nam preporuči ili pridruži još kvalitenih članova oba spola, koji su inače zainteresovani za oblast kulture.
Imam par svojih ideja koje možemo zajedno preraditi i pretvoriti u projekat. Dobra je to priča :thup: al' bih da je sačuvamo za nas, da je mi implementiramo.
Smrt fašizmu-sloboda Saraj'vu!

User avatar
Dozer
Posts: 243
Joined: Sun Mar 04, 2018 5:52 pm
Location: The State of Idiotic ENR Matrix

Re: [MOVED from Manifest]

Post by Dozer » Fri Mar 30, 2018 12:53 pm

Pa zovi je.
Rat je vrijeme kada budale progovore, pametni zašute, a fukara se obogati.
Želimo li takve i u miru...?

User avatar
[Skin]
Posts: 407
Joined: Sun Apr 02, 2017 1:34 pm

Re: Deseta muza, στρατηγία

Post by [Skin] » Thu Apr 05, 2018 2:19 pm

Zemaljski muzej kao primjer loseg poslovanja, a Muzej ratnog djetinjstva kao primjer dobrog.

Post Reply