Uvod (L. Lessig)

Mladić koji je mogao promijeniti svijet: tekstovi Aarona Swartza (s predgovorom Lawrencea Lessiga)
Locked
User avatar
nellington
Posts: 130
Joined: Sun Apr 02, 2017 8:22 pm
Location: West side of Craggy Island

Uvod (L. Lessig)

Post by nellington » Sun Apr 02, 2017 9:53 pm

Pošteno je zapitati se je li pravedno prema bilo kome od nas skupiti na jednom mjestu sve bilješke iz nečijeg života. Pisanje je ogledalo mišljenja. Mišljenje evoluira. Ko smo s 19 ne pokazuje ko smo s 25, ili kakvi bismo bili s 50. Učenje djeluje nekonzistentno. Promjene se čine neopravdanim, pošto ih rijetko i uviđamo.

Siguran sam da bi konkretno Aaron Swartz ovo vidio kao nepošten potez. Dok je bio student na Stanfordu, prisustvovao je prijemu na Stanford Law School, gdje sam predavao u to vrijeme. Nakon što sam ga predstavio nekim prijateljima, prepričao sam im nedavnu bilješku s njegovog bloga.

Nakon razgovora, Aaron je bio ljut na mene. "To je bilo privatno" rekao je.
"Ali ti si to napisao na vlastitom blogu" odgovorio sam, donekle iznenađen reakcijom.
"Da", odgovorio je, "na svom blogu, za ljude koji čitaju moj blog. Ne za nasumce izabranog studenta Stanford Law School".

Međutim, Aaron nam nije ostavio izbora. Imamo pravo da razumijemo izvanredni utjecaj ovog mladića, razumijevajući njegove riječi, i time, njegove misli. Jedan način za to je kroz njegove riječi. One su nedovršene. One su nekad nekonzistentne, i jedan se esej protivi drugom. Ali čitajući zbirku sakupljenu ovdje, prepoznao sam dušu koja govori kroz ove spise. Sjećam se tih koraka, i još sam više naučio opet ih prolazeći. Postoji razlog zašto ove djeliće nedovršenog života trebamo sagledati. Uče nas. I inspirišu.

Od najranije dobi, Aaron je osjećao slobodu koju većina nikad ne upozna: slobodu činjenja onog što vjerujemo da je ispravno. To ne znači da većina živi život neispravno. Međutim, mi u većini imamo način izbjegavanja sukoba između ispravnog i pogrešnog. Rano naučimo zamagliti, zamutiti činjenice, izbjeći neugodnosti.

Aaron to baš i nije naučio. Ili ako jeste, riješio se toga kao dijete. Međutim, on nije bio onaj tip s ugla koji popuje slušaocu koji to ne želi biti. Nije. Govorio je pitanjima, ne naredbama. Inspirirao je dajući drugima osjećaj onog najboljeg što mogu biti. I često je bio tih, najtiši dok je odlučivao u šta i kome da vjeruje. Tihi dječak među strancima. Duboki modri bazen koji je krio vulkan.
U svojim beskrajnim pisanjima ipak nije bio tih. I ti spisi dobro ilustruju um u stanju konstantne refleksije: često svjestan vlastite prednosti, uvijek analizirajući politiku društva odveć smiješanog s vlastitim prednostima, i radeći beskrajno uporno na razumijevanju kako najbolje razumjeti i ubijediti.

U esejima skupljenim ovdje, možete posmatrati mladića koji rješava mnogo problema istovremeno. Kao procesor u računaru, razni biti su u fokusu u različito vrijeme. Ali svaka tema o kojoj ovdje piše bila je predmet njegovog rada na različite načine, svakog trenutka odraslog doba (od četrnaeste godine)
njegovog dvadesetšestogodišnjeg života.

Stalno se bavio Aaronom Swartzom: ko je, čime je ograničen. Stalno se bavio tehnologijom: kako učiniti da funkcionira, kako učiniti da funkcionira bolje za svijet. Stalno se bavio pristupom: pristupom kulturi i posebno pristupu znanju; onome što bi trebalo da je slobodno. Sve je više radio na političkoj filozofiji: kako znati šta je ispravno, jer je svakako imao svoje viđenje ispravnog. Posebno se bavio progresivnom politikom: najboljim načinima za diskutiranje o temama od nadzora do brige za društvo, kako okupiti masu i obratiti im se. Pasionirano ječitao, kako stručnu literaturu itako i najrazličitija književna djela, na kraju svake godine izvještavajući o stotinama knjiga koje je pročitao uz kratke recenzije za svaku. I radio je, kao tragični junak, na onom što je vjerovao da mora činiti, uprkos zakonu. Okupljao je druge i hrabrio da pređu ono što je smatrao nepravednom granicom. I sam ju je prešao.

Ne smijemo pobrkati ove spise s božanskom objavom. Aaron je naučio više nego što će mnogi ikad. Radio je više od većine. Ali i u ovom postoji praznina, za koju znam da ju je i on bio svjestan, i čije je ispunjenje sanjao u godinama koje su bile pred njim. Stručne su ga vještine držale u finansijskoj slobodi; uživao je u širini mišljenja i djelovanja koje mu je ta sloboda dala, jer je imao priliku da vremenom kopa dublje i dublje. I ako ga je šta plašilo po mom mišljenju u vrijeme suđenja koje je dovelo i do njegove smrti, bilo je to sporo dolazeće shvatanje da čak i da je dobio slučaj protiv vlade (u šta su njegovi advokati na kraju vjerovali da bi mogao), ostao bi bez slobode. Potrošivši svoje bogatstvo, bio bi gurnut u svijet u kom više ne bi mogao priuštiti život posvećen isključivo onom što je vjerovao da je ispravno

Na koncu, ovakva zbirka nikad ne može biti više od nedovršene slike života. Malo će nas ikad ostvariti onoliki utjecaj koliki je ovaj mladić imao. To je mnogima čudno. Nikad nije bio na The Colbert Report ili The Daily Show. NNC Nightly News nikad nije izvještavao o mislima Aarona Swartza.

A ipak, njegov je utjecaj protkao živote nevjerovatnog broja najrazličitijih duša. Našao nas je, probudio nas, poveo na stazu koju je on, i možda i mi, smatrao najboljom. Mnoge još uvijek vodi. Beskrajno je njegovo djelo koje moramo završiti. Za ovog pisca, mislioca, aktivistu, hakera, dragog prijatelja, i završit ćemo.

Lawrence Lessig
Last edited by nellington on Mon Apr 03, 2017 7:24 am, edited 1 time in total.

Locked