Umjetnost & arhitektura

Post Reply
User avatar
[Skin]
Posts: 407
Joined: Sun Apr 02, 2017 1:34 pm

Umjetnost & arhitektura

Post by [Skin] » Wed Apr 05, 2017 3:10 pm

Tema je fokusirana na primjere projekata koji predstavljaju spoj umjetnosti i arhitekture, te skreću pažnju na neke probleme u društvu, šire svijest o tome, otvaraju dijalog, imaju neku aktivniju ulogu. Generalno to je i svrha umjetnosti, ali neka djela su angažiranija od drugih.

Pričamo ili ilustrujemo primjerom, slikom: (1) ono što umjetnik u arhitekti želi reći određenim dizajnom, instalacijom, kontrukcijom, materijalima, estetikom, načinom na koji bira da se izrazi itd., (2) trendu u arhitekturi kojim se pokušava mapirati ponašanje ljudi u gradovima, (3) svemu ostalom što vam je interesantno. Ja nemam pojma o arhitekturi i dizajnu, pokušavam proširiti vidike.

Robert Moses koji je svojom vizijom i gradnjom uveliko oblikovao današnji New York, bio je rasista.Jedan primjer su mostovi na Long Islandu koje je izgradio mimo standarda kako autobusi ne bi mogli proći, autobusi koji su većinski prevozili afroamerikance, koji su uglavnom ovisili o gradskom saobraćaju.

Neki drugačiji primjer su ove klupe http://unpleasant.pravi.me/category/objects/benches/ koje ciljaju na 28 vrsta socijalnog ponašanja :)

Pa da pokušamo slikama i informacijama razviti priču o modernoj arhitekturi i umjetnosti.

Post Reply